25/5/07

"Αγνοούνται" οι "Ήρωες" της "Απόδρασης" απο τα τείχη της "Ιεριχούς"

Μικρη μου Γαλατεια,

Σου γραφω γιατι ειμαι πολυ εκνευρισμενος με την τακτικη των τηλεοπτικων καναλιων και των studios που παραγουν καποιες απο τις δημοφιλεστερες τηλεοπτικες εκπομπες που προβαλλονται παγκοσμιως. Η τακτικη αυτη επιτασσει τη μεγιστη εμπορικη αξιοποιηση των "προιοντων" τους, αφου ως τετοια τα αντιμετωπιζουν. Κια ισως καθολου αδικα, μιας και ο χορος των δισεκατομυριων που στηθηκων γυρω τους καλα κρατει!

Τα "προιοντα" λοιπον αυτα δε στηριζονται πλεον στη συγγραφικη και σκηνοθετικη εμπνευση των παραγωγων τους. Πολλω δε μαλλον στην υποκριτικη συμολη των ηθοποιων που απαρτιζουν τα casts τους! Αλλα στις επιχειρηματικες αποφασεις που λαμβανονται σε στρογγυλες τραπεζες απο "χαρτογιακαδες" αποφοιτους οικονομικων σχολων του Harvard. Οι κυριοι λοιπον αυτοι αποφασιζουν την τυχη της καθε τηλεοπτικης σειρας πολυ πριν ακομη βγει "στον αερα" βασιζομενοι σε "πιλοτους" και σε αναλυσεις ερευνων αναλογα με το δημογραφικο κοινο που απευθυνονται.

Και για να γινω πιο συγγεκριμενος, ξεκιναω με το πιο ακραιο παραδειγμα απο οσα θα σου παραθεσω, του πασιγωστου "Lost". Μολις πριν απο κανα δυο μερες διαβασα σε ανακοινωση του καναλιου που το προβαλει στην Αμερικη κι εχει τα δικαιωματα διανομης παγκωσμιως, πως οι κυριοι αυτοι μετα "ωριμου σκεψεως", απεφανθησαν πως το καλυτερο για αυτους και τους off-shore τραπεζικους λογαριασμους τους, ειναι να επιμηκυνουν τη σειρα για τα επομενα 3 χρονια! Δε λεω, καλο ειναι το γεγονος πως εχουν ηδη απφασισει για την πλοκη της υπολοιπης σειρας μα οχι και να "σπασουν" τα υπολοιπομενα 48 επεισοδια σε 3 τηλεοπτικες σεζον! Ετσι λοιπον, αποφασισαν να προβαλλουν 16 επεισοδια τη χρονια, μεχρι το 2010 απο το Φεβρουαριο μεχρι τον Μαιο. Τωρα εγω κι ολοι οσοι εχουμε αντεξει ηδη τρια χρονια, θα πρεπει να περιμενουμε μεχρι το Φεβρουαριο του 2008 για ενα νεο επεισοδιο! Ζησε Μαυρε μου, να φας το Μαη τριφυλλι...






Το Prison Break απο την αλλη θα μας κανει να περιμενουμε αλλη μια χρονια να μαθουμε την τυχη του πολυμηχανου Σκοφιλντ που μπηκε στη φυλακη να απελευθερωσει τον αδικα καταδικασμενο σε θανατο αδερφο του. Η σειρα ηταν να προγραμματισμενο να διαρκεσει δυο τηλεοπτικες σεζον μα στο τελευταιο επισοδιο αυτης καταλαβαινουμε πως οι συγγραφεις υπεκυψαν στις πιεσεις των αχορταγων παραγωγων στο διαχρονικοτατο και πειστικατατο επιχειρημα "Ειναι πολλα τα λεφτα Αρη!"






Το "Heroes" ειναι ενα ακομη παραδειγμα της πλεονεξιας τους, μιας και αναπαντεχη τηλεοπτικη του αποδοχη και συνεπως εμπορικη επιτυχια, οδηγησε στην παραταση του κατα 4 ακομη χρονια, οπως φημολογειται απο καλα πληροφορημενα sites! Μα κυριοι δεν καταλαβαινεται οτι ετσι ευνουχιζεται καθε δημιουργικη γονιμοτητα και συγγραφικη ευελιξια; Οταν καποιος ξεκινα να παρακολουθει ενα νεο σηριαλ καταλαβαινει οταν στη μεση της σεζον, οι σεναριογραφοι του "πηραν γραμμη" να "ξεχειλωσουν" το στορυ πασει θυσια, μιας και αυτο αρχιζει να "κανει κοιλια", πασχιζοντας να μεινει κατι απο την εμπνευση του και για το μελλον!




Δυστυχως, θυμα αυτης της ακορεστης τακτικης επεσε το πολλα υποσχομενο "Jericho", μιας και η ζηλοφθονη διαθεση τους να ακολουθησει τα βηματα αλλων πολυετων εκπομπων, το εκαναν στη μεση της χρονιας να χανει εμφανως τον αρχικο προσανατολισμο του, με αμεση συνεπεια την πτωση της τηλεθεασης. Αυτο οδηγησε σε προστριβες και εν τελει σε οριστικη ματαιωση ενος (ημιτελους πλεον) σηριαλ, που αν ειχε αρκεστει να ξετυλιξει την ιστορια που ειχαν κατα νου οι δημιουργοι του μεσα στα χρονικα περιθωρια μιας σεζον, σιγουρα θα ειχε αφησει το στιγμα του, ενω τωρα αφηνει εμενα και πολλους ακομη θελω να πιστευω, να αναρωτιεμαι ποιος τους εχει εξουσιοδοτησει να πειραματιζονται οσα εμαθαν στα θρανια ενος κολεγιου οικονομικων στην "πλατη" μου!



Περιμενω εναγωνιως την αποψη σου!

Ο Πυγμαλιωνας σου...

17 σχόλια:

2Σx2 είπε...

Κάτι ξέρω και δεν παρακουθώ σειρές. Αν δεν είναι καλές τις βαριέσαι. Αν είναι σε κάνουν να τις βαρεθείς.

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

@ 2Σx2: Εχεις απολυτο δικιο! Αλλα μου εδωσαν ολα τα επεισοδια του Lost και του Prison Break μαζεμενα και κολλησα! Ασε που δεν ηξερα τις προθεσεις τους! Ταινιες και παλι ταινιες αλλα δυστυχως δεν εχω δει καμια καλη τωρα τελευταια και κατι πρεπει να κατεβαζω για να κανω αποσβεση στα 2mbps! Αλήθεια, εχεις να προτεινεις καμια καλη;

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε..
Δεν έχεις καθόλου άδικο σε όλα αυτα που λες Πυγμαλίωνα..
Ο χορός των χρημάτων και του κέρδους όντως ευνουχίζει οτι πιο ιερό εχει ένας άνθρωπος, την έμπνευση!

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

@ Antonia: Αρχικα καλως ορισες! Μα και βεβαια ετσι ειναι! Οταν βλεπεις ταινιες σε dvd και σου δινουν alternative endings τι περιμενεις? Κανουν δοκιμαστικες προβολες σε επιλεγμανο κοινο και δευτε λαβετε τελος!
Ημαρτον! Δε θελω το τελος που αποφασισαν καποια ινδικα χοιριδια κυριοι, θελω το τελος που εμπνευστηκαν οι δημιουργοι κι ας μη μου αρεσει!

2Σx2 είπε...

Το Prestige του Nolan. Η τελευταία ταινία που είδα και μου άρεσε.

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

@ 2Σx2: Πολυ καλη ταινια μα θεωρω πως η πιο αντιπροσωπευτικη ερμηνεια του Christian Bale ηταν στο American Psycho και του Hugh Jackman στο προσφατο The Fountain. Τι λες 2Σx2 ξεκιναμε ενα blog-o-best 10 movies ever, για να μαθουμε τις προτιμησεις των fellow bloggers μα και ισως να ανακαλυψουμε ταινιες που ειναι σαν καλα κρυμμενα μυστικα?

2Σx2 είπε...

Πρόσφατα γινόταν κάτι τέτοιο με τις 7 αγαπημένες ταινίες του καθένα. Στείλε όμως κανά γράμμα στη Γαλατεια να της πεις τις δικές σου αγαπημενες να τις δούμε κι εμείς.

aniaris είπε...

θα βλέπω λοστ ακόμα κι αν κρατήσει 10 σεζόν ακόμη.Αρκει να μην πεθάνει ο Σαίντ κι ο Σογιερ.

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

@aniaris: Αν βλεπεις τα επεισοδια απο downoading θα ηξερες απο το πιο προσφατο (διπλο) πως καποιος σιγουρα θα πεθανει! Τωρα ποιος δεν ξερω...

Κι ενα "δωρακι" για σενα κι ολες τις φαν του Σωγιερ που ισως ειναι λιγο μικρες για να τον θυμουνται εδω!

http://youtube.com/watch?v=yROJuGAY0KI

Το πρωτο του ρολακι πισω στο μακρινο... 1993! (αχ)

aniaris είπε...

Τα έχω δει όλα τα επεισόδια, μέχρι και το διπλό που ανέφερες, και δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Κανείς από τους 2 δεν πεθαίνει. Τώρα για τον άλλον,δε στενοχωρέθηκα και πολύ.
Χριστέ μου.Τι απαίσιο μαλλί.Δεν έπρεπε να δω αυτό το βίντεο.

Ανώνυμος είπε...

Αφελής η προσέγγισή σου. Φυσικά και το πρώτο μέλημα των παραγωγών είναι να επιβιώσει η σειρά τους. Φυσικά και το κανάλι που αγοράζει μια σειρά θέλει να βγάλει τα λεφτά που επένδυσε σε αυτή. Το πρόβλημά σου είναι οτι κατεβάζοντας τις σειρές από το internet δεν έχεις πλέον την υπομονή να περιμένεις τη μία εβδομάδα που περίμενες παλιά για να δεις την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση. Αυτή ακριβώς η εβδομάδα προσμονής έκανε γλυκιά τη στιγμή που η ώρα πήγαινε 9.00 για να δεις το Μπέβερλι Χιλς όταν ήσουν στο λύκειο. Τώρα ξεπετάς ολόκληρες σεζόν μέσα σε μια εβδομάδα ή και λιγότερο. Φυσικά και ξενερώνεις. Είναι σα να κάνεις one night stand - όλα είναι εύκολα, γίνονται γρήγορα. Που είναι η προσμονή, το ρομάντζο, το φλερτ που κάνουν τη στιγμή γεμάτη, μεστή, ουσιαστική - ερωτική;
Επιστρέφοντας στις σειρές, η γνώμη μου είναι οτι διανύουμε μια από τις χρυσές περιόδους της τηλεόρασης σε αυτό τον τομέα. Προσωπικά δε θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν να υπάρχουν τόσες πολλές και ποιοτικές σειρές με τέτοια ευρεία γκάμα επιλογών για όλα, μα όλα, τα γούστα. Οι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος είναι πρώτα ονόματα. Θα μπορούσε κάποιος άνετα να ισχυριστεί οτι αυτή τη στιγμή οι ηθοποιοί στις τηλεοπτικές σειρές είναι τουλάχιστον ισάξιοι με τους ηθοποιούς των αμερικάνικων ταινιών. Υπάρχει μεγαλύτερη άνεση για καλλιτεχνική έκφραση από σεναριογράφους και σκηνοθέτες σε σχέση με τις κατά βάση τυποποιημένες μπούρδες που μας πλασάρει το Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια. Οι δραστικά μειωμένες ανεξάρτητες παραγωγές ταινιών, εξάλλου, έχουν ως συνέπεια η τηλεόραση να είναι πλέον και ο κατ'εξοχήν χώρος για την ανάδειξη νέων ταλέντων. Η τηλεόραση είναι αυτή τη στιγμή ο πιο ζωντανός, δημιουργικός, παραγωγικός τομέας της αμερικανικής βιομηχανίας θεάματος.
Άσε λοιπόν τη γκρίνια και ευχαριστήσου το όσο κρατήσει.

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

@ aniaris: Μα δε θυμασαι οτι καποιος καταληγει σε ενα φερετρο που ο Τζακ δε θελει να ανοιξει? Οσο για το βιντεο sorry αλλα αυτος ηταν στα 24 κι οχι τωρα στα 38. Χμμμ, μου θυμιζει τη δικη μου διχογνωμια μεταξυ νιοτης κι εμπειριας; Γιατι δε μας λες κι εσυ λοιπον τη γνωμη σου πανω σε αυτο;

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

@ ανωνυμο/ανωνυμη; Κοιτα, εχεις εν μερει δικιο! Η διαφωνια μου εγκειται στο γεγονος πως δεν εχουν αποφασισει εξ αρχης για την πλοκη της ιστοριας η αποφασιζουν βασει της τηλεθεασης! Ετσι πολλες φορες "ξεχειλωνουν" το σεναριο για να μεγιστοποιησουν το κερδος τους επειδη διαπιστωσαν πως το κοινο τους επικροτει.
Κι αφου δε δηλωνεις ουτε ενα nickname δε μου λες ποιες σειρες παρακολουθεις εσυ και ποιες παρακολουθουσες στα μακρινα 90's (η και 80's) αφου θυμασαι κι εσυ την προσμονη για τις περιπετειες του Brandon και της Brenda ;-) Ετσι για να βρω κοινα με αυτον/αυτην που αφιερωσε χρονο και σκεψη για να μου δηλωσει τοσο ευγλωτα τη διαφωνια του/της!

aniaris είπε...

εμπειρία φυσικά. Ζωντανό παράδειγμα ο Σώγιερ.
Ναι..ναι.Το φέρετρο. Σιγά μην είναι μέσα ο Σώγιερ. Αφού περιμένει την Κέιτ σπίτι :)

aniaris είπε...

Παρεμπιπτόντως.. ο ανώνυμος δε σκέφτηκε ότι βλέπουμε ένα επεισόδιο τη βδομάδα και προσμένουμε ανυπόμονα όπως όλοι. Η διαφορά είναι ότι βλέπουμε ό,τι βλέπει η Αμερική λίγες ώρες αργότερα..δηλαδή το πρωί(κι όχι το βράδυ στις 9-ελληνικές σκατοσυνήθειες).
Συμφωνώ με τον Πυγμαλίωνα περί σεναρίου και "ξεχειλώματος"

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

@aniaris: Λοιπον ολες οι φιλες μου, περιχαρεις οσο δεν παει, αυτο το συμπερασμα εβγαλαν για το ποιος περιμενει την Κειτ στο σπιτι :-( Τελικα αποδεικνυεται περιτρανα πως παντα η κοπελα θα διαλεξει τον "αλητη" κι οχι το "καλο παιδι"!

Βεβαια aniaris αυτο δε θα το μαθουμε αμεσα... Πρεπει να περιμενουμε μεχρι το Φλεβαρη του 2008!

Και μεχρι τοτε check this out αν θες να φρεσκαρεις καθε δυνατη λεπτομερεια!

abc.go.com/primetime/lost/connections/index

aniaris είπε...

Μα φυσικά θα διάλεγε τον Σώγιερ. Αφού ο άλλος φιλιόταν με τη σπαστική την ξανθιά..και μετά έπαιρνε τηλέφωνο και παρακαλούσε την Κέιτ να βρεθούνε.Πφ!
Το'χω τσεκάρει ήδη αλλά ευχαριστώ.